Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


Pilz Veiligheidsschakelmat PSENmat

5-01-2018

De wereldprimeur PSENmat is een veiligheidsschakelmat met geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit. Hierdoor is de veiligheidsschakelmat niet alleen geschikt voor de ruimtebewaking. PSENmat is bovendien uitgerust met een bedieningsfunctie, die vooraf vrij in te stellen acties activeert. Dit wordt mogelijk gemaakt door een geïntegreerde virtuele schakelaar.

Met de veiligheidsschakelmat PSENmat krijgt u een drukgevoelige veiligheidsvoorziening voor de bescherming van de bediener volgens EN ISO 13856-1. De mat herkent wanneer personen op hem staan, registreert hun positie betrouwbaar en stuurt de positiegegevens door naar de veilige besturing. Wanneer personen de gevarenzone betreden, vertraagt of stopt PSENmat de machine (toegangsbeveiliging). Zolang de personen zich in het beveiligingsveld bevinden, voorkomt de veiligheidsschakelmat ook een ongewenste herstart van de machine (beveiliging achter de veiligheidsafscherming). De reactietijd bedraagt hier slechts ≤ 25 milliseconden.

Veilige bewaking en nieuwe bedieningsconcepten
De veiligheidsschakelmat PSENmat beschikt bovendien over plaatsdetectie en maakt nieuwe machinebedieningsconcepten mogelijk. Zo kan de bediener via zelf definieerbare delen van de mat de geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit gebruiken en handsfree werken. Met PSENmat creëert u een obstakelvrij werkgebied en vermindert u de kans op ongevallen aanzienlijk.

De toepassingsgebieden van de veiligheidsschakelmat PSENmat zijn op grond van de hoge flexibiliteit van de matten divers: ze beginnen daar waar andere veiligheidsproducten op hun grenzen stuiten. Zo is PSENmat vooral geschikt voor gebruik in onoverzichtelijke toepassingen en toepassingen met veel obstakels – ook bij slecht zicht. Bovendien kunt u de mat gebruiken voor het besturen van bedieningsprocessen van uw machines en installaties of voor de kwaliteitscontrole.

De geïntegreerde OSSD-uitgangen zorgen voor een hoge flexibiliteit. Ze kunnen aan elke verwerkingseenheid worden gekoppeld. Als u de veiligheidsschakelmat PSENmat in serie schakelt, vermindert u het bekabelingswerk aanzienlijk. U kunt desgewenst maar liefst 22 veiligheidsschakelmatten aan elkaar koppelen.

Veiligheidsschakelmat PSENmat – uw voordelen op een rijtje

 • Veiligheidsschakelmat (failsafe) en plaatsdetectie (standard) in één product – ruimtebewaking en virtuele schakelaarfunctie voor het eerst gecombineerd
 • Maakt ergonomische en veilige werkplekken mogelijk op grond van de geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit
 • Hoge flexibiliteit en dynamisch bedieningsconcept, dankzij de individueel definieerbare “virtuele schakelaar”
 • Allerlei toepassingsgebieden – van de besturing van machinebedieningsprocessen tot de kwaliteitscontrole
 • Serieschakeling van maar liefst 22 matten mogelijk

Kenmerken van de veiligheidsschakelmat PSENmat

 • Veiligheidsschakelmat volgens de norm EN ISO 13856-1
 • SIL 2 volgens EN ISO 61508, Safety Level Pl d volgens EN 13849
 • Geïntegreerde OSSD-uitgangen zorgen voor hoge flexibiliteit en minder bekabeling
 • Verhoogde veiligheid door zeer snelle reactietijd: ≤ 25 ms
 • Inzetbaar bij een omgevingstemperatuur van 0°C tot +50°C
 • Sterke en robuuste veiligheidsschakelmat met beschermingsgraad IP67 – ook berekend op een hoge mechanische belasting
 • Matformaat 1000 mm x 600 mm, bij een hoogte van 32 mm

 

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op