Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


Pilz: Op camera’s gebaseerd beveiligingssysteem PSENvip

23-01-2018

De op camera’s gebaseerde beveiligingssystemen PSENvip zijn meerijdende beveiligingsinrichtingen. Ze bewaken optisch het complete afkantproces. Ze worden boven aan de zijkant van de afkantpers geïnstalleerd en detecteren zelfs de kleinste vreemde voorwerpen in het beveiligingsveld tussen de zend- en ontvangsteenheid. Dit product wordt gekenmerkt door robuustheid en een hoge machinebeschikbaarheid.

De volgende twee productvarianten behoren tot de op camera’s gebaseerde beveiligingssystemen PSENvip:

 • Het op camera’s gebaseerde beveiligingssysteem PSENvip – de veilige totaaloplossing voor het retrofitten van persen
 • Het op camera’s gebaseerde beveiligingssysteem PSENvip 2 – de geïntegreerde oplossing voor moderne afkantpersen

Het op camera’s gebaseerde beveiligingssysteem PSENvip – de veilige totaaloplossing voor het retrofitten van persen
Combineer de meerijdende veiligheidsvoorziening PSENvip met het configureerbare besturingssysteem PNOZmulti of met het automatiseringssysteem PSS 4000! In combinatie met de Fast Control Unit in het automatiseringssysteem PSS 4000 kan bij de dynamische muting van de productieve variant van PSENvip een productiviteitsstijging van maar liefst 50 procent worden bereikt. Dankzij de veelzeggende diagnosemeldingen via het geïntegreerde LCD-display staat niets productief werken meer in de weg!

Belangrijk voor u als klant: bij de juiste en veiligheidstechnisch foutloze parametrering van de PSENvip (basis- en productieve variant met PSS 4000) is er geen sprake van een wezenlijke verandering volgens de Duitse wet inzake apparaat- en productveiligheid – de certificeringskosten worden geminimaliseerd.

Meer informatie hierover vindt u in het lexiconartikel “Wezenlijke verandering“.

Het op camera’s gebaseerde beveiligingssysteem PSENvip 2 – de geïntegreerde oplossing voor moderne afkantpersen
PSENvip 2 is de tweede, uitgebreide generatie van het op camera’s gebaseerde beveiligingssysteem en wordt gekenmerkt door een eenvoudig gebruik, maximale productiviteit en een hoge machinebeschikbaarheid. Bovendien is het volume van de ontvanger met ongeveer 50 procent verminderd.

Gebruik PSENvip 2 nu ook samen met het automatiseringssysteem PSS 4000! Daarvoor hoeft u alleen maar de Fast Analysis Unit van de PSENvip 2 als module aan te sluiten. Profiteer van een nog kortere uitschakeltijd en een korte naloopweg van de afkantpers.

De PSENvip 2 heeft geen apparaatdisplay: de complete inbedrijfstelling en configuratie vinden eenvoudig en rechtstreeks via een webinterface op de besturing van de afkantpers plaats. Zo kunt u als gebruiker alle instellingen centraal op één plek configureren.

Nieuw: op camera’s gebaseerd beveiligingssysteem PSENvip LR voor speciale persen
De nieuwe Long Range-variant PSENvip R LR is de eerste en enige beveiligingsinrichting voor afkantpersen met een beveiligingszone van maar liefst 18 meter. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor de bewaking van speciale persen zoals bijvoorbeeld tandempersen. PSENvip R LR kan eenvoudig en snel op bestaande persen worden gemonteerd: de zender blijft hetzelfde, u hoeft enkel de ontvanger te vervangen. Bewaak uw tandempers met slechts één beveiligingssysteem en zie af van een combinatie van een meerijdende beveiligingsinrichting en lichtschermen!

Met de Long Range-variant beschikt u bovendien over een hot-pluggable beveiligingssysteem: als u twee afkantpersen naast elkaar zet, kunt u de zender en ontvanger in het midden gewoon wegklappen. De zender van machine 1 werkt dan verder met de ontvanger van machine 2 – en dat geheel zonder herstart! Met PSENvip R LR voorkomt u zo onnodige stilstandtijden. Bovendien overtuigt de Long Range-variant van PSENvip met zijn gebruikelijke hoge robuustheid.

Meer productiviteit bij het afkanten dankzij beveiligingssysteem – de voordelen

 • Maximale veiligheid conform de veiligheidsnorm EN12622
 • Innovatieve optica met LED-lampen voor hoge beschikbaarheid en productiviteit (in vergelijking met op lasers gebaseerde systemen)
 • Robuust beveiligingssysteem – niet gevoelig voor reflecties en extern of diffuus licht of voor vibraties of thermische gelaagdheid (bijvoorbeeld door verwarmde gereedschappen)
 • Lange levensduur van de LED-lichtbron zorgt voor lagere onderhoudskosten
 • Eenvoudig primair afstellen en snelle werktuigwisseling – dankzij innovatieve technologie en software voor gereduceerde voorbereidingstijden
 • Inbedrijfname en configuratie via een geïntegreerd display (PSENvip) resp. internetinterface bij de afkantpersbesturing (PSENvip 2)
 • Kortst mogelijke uitschakeltijd en korte naloopweg van de afkantpers – dankzij geïntegreerde FAST-functionaliteit in de analyse-eenheid Fast Analysis Unit (PSENvip 2)

Kenmerken van het beveiligingssysteem

 • Groot beveiligingsveld (19 x 38 mm) met drie actieve zones
 • Afstand tussen zend- en ontvangsteenheid bij PSENvip maximaal 10 meter, bij PSENvip 2 maximaal 13 meter realiseerbaar
 • Vooruitsnellend meetveld voor herkenning van de plaat
 • Geïntegreerde camerachip met de beproefde SafetyEYE-knowhow
 • LED-lichtstraal die ongevaarlijk is voor het menselijk oog
 • Volledige integratie in de omgeving door middel van de Fast Analysis Unit (in de PSS 4000) en configuratie via de HMI van de afkantpersbesturing (PSENvip 2)

De totaaloplossing voor afkantpersen en het retrofitten van persen

Dynamische muting voor meer productiviteit
Het besturingssysteem PSSuniversal PLC voert twee centrale taken uit: bewaking van dynamische muting en snelheidsprofiel tijdens het remproces. De functies zijn als bouwstenen beschikbaar op het softwareplatform PAS4000. Zo kan bij het afkantproces langer met een hoge snelheid over de plaat worden bewogen. De tijd waarin het bovenste gereedschap met een gereduceerde snelheid beweegt, wordt dus tot een minimum beperkt.

Veilig afkanten met groot gereedschap
Op afkantpersen wordt ook gereedschap gebruikt dat vanwege zijn omvang niet met een traditionele oplossing kan worden beveiligd. Volgens de norm EN 12622 moet elke buiglijn zijn beveiligd met een beveiligingsveld dat zich minimaal 15 mm voor de medewerker bevindt. Voorwaarde voor het naleven van deze norm is daarbij dat het gereedschap zich volledig in het zicht van het beveiligingssysteem bevindt. De beveiligingssystemen PSENvip bieden hier uitkomst.

Met de door TÜV Nord gecertificeerde functie Speciaal gereedschap is er nu voor de beveiligingssystemen PSENvip een classificatie van verschillende gereedschapsafmetingen. In gereedschapsklasse 1 vindt de beveiliging volgens de voorschriften plaats. Het camerabeeld van de gereedschapsklassen 2 en 3 kan het gereedschap vanwege zijn afmetingen echter alleen nog maar gedeeltelijk herkennen.

De op camera’s gebaseerde beveiligingssystemen PSENvip kunnen ook grote gereedschapsvormen veilig bewaken: door het omschakelpunt hoger te leggen of de snelheid bij het omlaagbrengen naar de plaat te wijzigen. Ze controleren de omtrek van het gereedschap en kennen dit aan gereedschapsklasse 1, 2 of 3 toe. De vastgestelde klasse wordt aan de besturing meegedeeld, die vervolgens de vrijgave voor het gereedschap uit de klassen 2 en 3 verleent. Daarnaast worden de door de risicoanalyse gedefinieerde omschakelpunten bewaakt.

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op