Nokia Bell Labs en Osram ontwikkelen gezamenlijk een indoorradionetwerk-oplossing in plafondarmaturen

8-06-2018

Nokia Bell Labs en Osram zijn een samenwerking aangegaan om de basis te leggen voor betaalbare indoor-radionetwerken met hoge prestaties. In een gezamenlijk initiatief onderzoeken de netwerkspecialist en de verlichtings-onderneming hoe een nauw geïntegreerd radionetwerk met 5G mogelijkheden voor binnen kan worden opgezet met behulp van plafondarmaturen. “Onze kantoorarmaturen en industriële armaturen zijn al op een netwerk voor afstandsbediening aangesloten,” zei Thorsten Müller, hoofd Innovatie bij Osram. “In dit R&D-project hebben we ze uitgerust met speciale breedband-radiomodules, zodat mobiele apparaten, zoals mobieltjes en laptops, verbinding kunnen maken met het armatuurnetwerk en gegevens kunnen verzenden.”

De nieuwe oplossing is veel eenvoudiger te installeren dan conventionele Wi-Fi-systemen en maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Plafondarmaturen worden in elk gebouw vlak bij elkaar geïnstalleerd en kunnen in kantoren en industriële gebouwen worden aangesloten op een toekomstig lichtsturings- en netwerkmanagementsysteem. Dit systeem hoeft alleen maar op de toegangskabel voor communicatie van een gebouw te worden aangesloten, bijvoorbeeld een glasvezelverbinding. Het fijnmazige en gelijkmatig verdeelde patroon van geïnstalleerde lichtbronnen vermijdt dat in het gebouw ‘dode zones’ bestaan. Doordat de radiomodules laag geprijsd zijn, zal de prijs slechts licht stijgen ten opzichte van conventionele kantoorarmaturen. Zij presteren ook beter en genereren minder kosten dan Wi-Fi-toegangspunten en repeaters. Daarbij kunnen deze nieuwe armaturen worden gebruikt voor andere services, zoals het verzamelen van sensorgegevens.

De technologie is gepresenteerd op de Brooklyn 5G Summit, 24-27 april 2018. 5G netwerken vormen de volgende fase in de ontwikkeling van LTE (4G). Ze stellen 5G-geschikte apparaten in staat om gegevens met maximaal 20 gigabit per seconde te verzenden. Doorgaans wordt de ontvangst in gebouwen beperkt door de gebruikte frequenties. Daardoor zijn aparte netwerken in een binnenruimte ideaal voor het opzetten van soepele mobiele verbindingen met het internet. Testinstallaties die gebruikmaken van prototypen van de nieuwe radioarmaturen hebben aangetoond dat dataverkeer een betrouwbare snelheid van ruim 100 megabit per seconde kan bereiken met laaggeprijsde Wi-Fi-transmitters die werken op 2,4 gigahertz (GHz). De verfijndere radiomodules, waarin meerdere frequenties zijn gecombineerd en meerdere kanalen gelijktijdig worden gebruikt, maken nu al snelheden mogelijk tot net onder het gigabitniveau. Met de 5G-technologie, die bredere frequentiebereiken gebruikt en daarin meer gegevens kan overdragen, kunnen met deze oplossing snelheden van meerdere gigabits per seconde worden gegenereerd.

“Bij Bell Labs leggen wij de focus op het oplossen van moeilijke toekomstige uitdagingen voor de mens in onze genetwerkte wereld. Onze ontregelende 5G-innovatie brengt gedistribueerde MIMO-radiosystemen (multiple-input multiple-output) samen met bestaande verlichtingsinfrastructuur, en ‘verlichten’ de hele onderneming met een capaciteit van multi gigabits om aan toekomstige behoeften te voldoen,” aldus Peter Vetter, hoofd van Access Research, Nokia Bell Labs. “Onze lichtinstallaties worden steeds slimmer,” voegt Thorsten Müller van Osram daaraan toe. “Aanwezigheidsdetectoren in kantoorgebouwen kunnen nu al worden gebruikt om vergaderruimten efficiënter te beheren en gerichte schoonmaak te plannen. In detailhandelswinkels kunnen klanten beter worden aangesproken met behulp van gelokaliseerde digitale services.”

De nieuw ontworpen radioarmaturen kunnen als aanvullende bronnen van sensorgegevens worden geïntegreerd in het recentelijk aangekondigde Internet of Things (IoT) platform Lightelligence van Osram. Met Lightelligence kunnen alle slimme componenten, toepassingen en programma’s worden gebundeld. Dit resulteert in nieuwe toepassingen en services die veel verder gaan dan alleen licht. De op sensoren gebaseerde logistieke oplossingen van Osram kunnen, bijvoorbeeld, gebruikmaken van de verlichtings- infrastructuur van een magazijn om voorraden op te nemen, de temperatuur en vochtigheidsgraad te controleren voor bederfelijke waren en de manier waarop magazijnen worden gebruikt, te optimaliseren. Het systeem is geschikt voor de integratie van producten, programma’s en interfaces van alle fabrikanten.

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op