Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


Ledverlichting zet zegetocht in glastuinbouw gestaag voort

5-04-2018

Het toepassingsgebied van led voor belichting van tuinbouwgewassen wordt steeds breder. Gold lange tijd de energiebesparing als belangrijkste argument om over te schakelen op led, tegenwoordig blijkt het vooral een slimme manier om het rendement per vierkante meter te verhogen. Een groot voordeel van led is ook dat de lichtintensiteit en kleur mooi regelbaar zijn waardoor heel gericht kan worden gestuurd op kwaliteit van de geteelde gewassen.

De opkomst van ledverlichting in de glastuinbouw lijkt onstuitbaar. Deels heeft dat te maken met de forse energiebesparing (tot 30 procent) die met gebruik van led mogelijk is, maar steeds vaker is ook de hogere opbrengst en betere kwaliteit van het eindproduct voor kwekers reden om de overstap van natriumlampen naar led te maken. Ledverlichting zorgt er namelijk ook voor dat de vochthuishouding in kassen zal veranderen. Het gebruik van lichtkleuren heeft bijvoorbeeld een directe invloed op het al dan niet openzetten van de huidmondjes van tomatenplanten. Daarnaast heeft het eveneens een niet onbelangrijke invloed op de weerbaarheid van de planten. Door het vaker openhouden van de huidmondjes van planten om meer CO2 op te nemen, wordt meer verdamping veroorzaakt. Dit wil zeggen meer vocht in de kassen waardoor planten een groter risico lopen om te maken te krijgen met schimmelziekten.

Onderzoek Wageningen UR
Het zijn zomaar wat voorbeelden uit de groenteteelt. Maar ook in de tulpenteelt biedt led grote voordelen. Het bedrijf Rainbow Colors uit Andijk van kweker Bas Karsten is een grote kwekerij die vele miljoenen tulpen kweekt voor Albert Heijn. Onderzoek van Wageningen University & Research heeft uitgewezen dat tulpen onder blauw licht sneller omhoog groeien en langer dicht blijven, terwijl rood licht er juist voor zorgt dat het blad sneller spreidt. Het bedrijf maakt van die kennis dankbaar gebruik bij het sturen van de teelt.

Karsten heeft sinds 2014 ruim ervaring opgedaan met een ledinstallatie in zijn teelt. Hij koos voor een systeem waarvan hij de lampen kan dimmen en het lichtspectrum kan variëren. Eerst deed hij proeven om het voor hem juiste lichtrecept te vinden. Daarna liet hij de lampen op 5.000 m2 installeren. Naast energiebesparing zit het rendement vooral in de levensduur van de lampen. De overschakeling op ledverlichting brengt een forse investeringen met zich mee. Maar de levensduur van de lampen is vele malen groter en het energiegebruik een stuk lager dan de traditionele TL-verlichting.

Kalanchoë
Ledverlichting heeft ook een zeer positieve invloed op de productie bij de teelt van de populaire kamerplant kalanchoë, geeft een recent onderzoek aan. Het levert volgens Udo van Slooten, Business Leader Horticulture bij Philips Lighting ledbelichting ‘significante voordelen’ op. De in het Deense Hinnerup gevestigde kwekerij Queen meldt na implementatie van ledverlichting in de kassen een productietoename van 15 procent.

Vorig jaar werd het led-toplightingsysteem naast de bestaande hogedruk-natriumarmaturen in de kassen geplaatst. Op die manier konden de effecten goed worden gemeten. In de zomer geeft de led-belichting meer licht voor de vermeerderende planten, zonder dat ze voor meer warmte zorgen. In de winter slaagde Queen erin het lichtniveau met 30 procent te verhogen, wat voordelen opleverde voor de productie het hele jaar rond. De kalanchoëkweker verlaagde ook zijn kosten, omdat led-belichting minder energie kost dan de gangbare belichting.

Bron: installatieprofs.nl

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op