Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


JMV Functiebehoud-systeem

26-10-2017

In de utiliteitsbouw zijn functiebehoud-systemen bij brand sinds jaar en dag een belangrijk thema. Niet alleen de kabel, maar ook de kabeldragers maken deel uit van het functiebehoud-systeem. Zij spelen een actieve rol in het (tijdig) signaleren en het terugdringen van een brand in gebouwen.

Toepassingsgebieden functiebehoud-systeem
In ons alledaagse leven staan we er niet zo bij stil. Maar overal om ons heen zijn functiebehoud-systemen van toepassing. Parkeergarages, kantoor- en winkelpanden, stations, hotels (horeca), (voetbal)stadions, productiebedrijven, etc. Het is dus van levensbelang dat je een betrouwbaar bekabelingsnetwerk installeert die de werking van alle andere veiligheidssystemen kan garanderen. Denk aan monitorsystemen,
brandmeldinstallaties, alarmsignalen (bijv. slow-whoop), noodverlichting, ventilatiesystemen (m.n. in tunnels), ontruimingsinstallatie (speakers, zie NEN 2575)

Wat doet een functiebehoud-systeem?
Een functiebehoud-systeem zorgt ervoor dat (elektrische) systemen blijven functioneren gedurende een van te voren afgesproken tijd (30, 60 of 90 minuten). Hierdoor kunnen mensen het pand veilig verlaten tijdens een brand of andere calamiteit, naast de functiebehoud-kabels spelen ook de functiehoud-kabeldragers/-beugels een belangrijke rol. Volgens DIN 4102 – 12 moeten beide op elkaar afgestemd zijn en als zodanig in combinatie met elkaar zijn getest. Wanneer een beugel bijvoorbeeld is getest zonder kabel, wordt het systeem niet aangemerkt als functiebehoud en kan de afgesproken tijdsduur niet worden gegarandeerd.

Functiebehoud-aanduiding
De afgesproken tijdseenheid die op een kabel wordt aangeduid is E30, E60 en E90 (het getal staat voor het aantal minuten). Binnen dit tijdsbestek blijft het functiebehoud-systeem (kabel + beugel) de benodigde signalen en/of elektrische energie overdragen. Naast de tijdsaanduiding zijn de kabels in Nederland te herkennen aan de verplichte feloranje of rode kleur.

Beter dan ooit
JMV introduceert twee nieuwe functiebehoudbeugels die goedgekeurd zijn volgens de DIN 4102-12 norm (90 minuten): een dubbele functiebehoudbeugel en een functiebehoud verzamelbeugel. Beide beugels zijn inclusief kabel, dus als systeem getest. Dit geeft de zekerheid dat de materialen bij brand gedurende 90 minuten blijven fungeren.

Download hier de Fuctiebehoud systeem gids
⇒ Download hier het certificaat JMV functiebehoudbeugels

 

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op