Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


Wat is het verschil tussen DCF77 en astrotijd bij een schakelklok?

3-11-2017

Onze huidige maatschappij kan niet normaal functioneren zonder de juiste tijd. Zonder tijd loopt u bijvoorbeeld uw afspraak mis. Maar wist u dat veel technische voorzieningen ook gebruik maken van de juiste tijd?

In veel situaties is tijd noodzakelijk om nauwkeurig te kunnen schakelen. Dit moet op de seconde nauwkeurig gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan straatverlichting, de lestijdensignalering op school of het schakelmoment van een testopstelling in een laboratorium. Het DCF77-signaal biedt hier uitkomst.

Wat is een DCF77?
DCF77 is een radiosignaal die via de lange golf wordt uitgezonden vanuit de plaats Mainflingen (Frankfurt) in Duitsland. Dit signaal wordt aangestuurd door een atoomklok die uiterst nauwkeurig loopt. Het quarts uurwerk van een digitale schakelklok is gevoelig voor temperatuur schommelingen. Ondanks dat Theben een temperatuurcompensatie heeft ingebouwd en een maximale afwijking heeft van ongeveer 0,25 seconde per dag, is een DCF uitvoering aan te bevelen voor de eerder genoemde voorbeelden.

Een DCF77 antenne op de Theben RC-uitvoering van schakelklokken synchroniseert ’s nachts de klok met het DCF77-signaal. Zodat tijd kritische toepassingen met Theben altijd op de juiste tijd schakelen.

Wat betekent astrotijd?
Astrotijd is gebaseerd op de zonsopgang en zonsondergang. Om precies te zijn is dit de astronomische schemering als het middelpunt van de zon 12 tot 18 graden onder de horizon staat. Hierdoor is een astroklok de ideale oplossing voor verlichting van etalages, reclameverlichting, tuinverlichting, aanlichten van monumentale panden, kunstwerken, etc.

Theben astroklokken beschikken over een keuzemenu die de juiste astrotijd berekent op uw locatie. Een buitensensor is overbodig en daardoor een goed alternatief voor een schemerschakelaar en daardoor ook vandalismebestendig.Voor energiebesparing is een Theben astroklok vrij te programmeren met een nachtonderbreking, die de last uitschakelt tijdens de nachtelijke uren. Tevens is er een mogelijkheid om de zonsopgang en zonsondergang onafhankelijk van elkaar te verschuiven, de zogenaamde offset met een maximum van 120 minuten.

Het wordt nu dus tijd dat u de digitale schakelklokken van Theben gaat toepassen.

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op