Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


Fairford softstarters met korte inbedrijfsteltijden

9-05-2019

Ook voor een “eenvoudige” softstarter zijn korte inbedrijfsteltijden belangrijk. Na de introductie zijn er inmiddels een aantal Fairford softstarters succesvol ingezet. Vooral de eenvoudige inbedrijfstelling valt de nieuwe gebruikers op. Eerder besteedden wij aandacht aan de grotere series agility en synergy. Bij de agility serie geven we kort de eigenschappen weer. Bij de synergy serie gaan we nog een keer in op de energiebesparingsfunctie IERS. Ook gaan we in dit artikel verder in op de serie PFE voor kleine inductie motoren.

De agility softstarters

Er is één bouwgrootte voor alle toepassingen van 7,5 tot en met 45 kW bij 400-500VAC.

De belangrijkste eigenschappen zijn:

 • Soft start en soft stopping
 • OLED display
 • USB poort t.b.v. firmware update en logging van event data
 • Bedieningsmenu in 6 talen
 • Motor overbelastingsbeveiliging
 • Langere garantie 2 jaar

De synergy softstarters

Nieuwste generatie Softstarters synergy van 17 tot en met 1080A.

De synergy softstarters zijn zeer compact gebouwd. Daarnaast biedt de Fairford’s synergy serie een automatische Setup functie die de gebruiker in staat stelt om de softstarter in 4 stappen in te stellen. Door gebruik te maken van de cursor-toetsen en informatie op het grafisch display behoeft men slechts 3 vragen te beantwoorden.

Vraag 1: Wat is de applicatie?

Vraag 2: Wat is de nominale motorstroom?

Vraag 3: Hoe wordt het start/stop commando gegeven? (Via toetsenbord, Remote signaal of Modbus)

Binnen 2 minuten is de softstarter ingesteld en draait de applicatie. Bij de keuze uit de applicaties kan men o.a. kiezen uit 19 voorgeprogrammeerde toepassingen.

Zoals van een modern apparaat mag worden verwacht biedt de synergy™ een intuïtief touch screen in plaats van drukknoppen. De synergy heeft een ingebouwde volledige motor overbelastingsbeveiliging alsmede volledige datalogging. De in het veld uitwisselbare koelventilatoren, upgradebare firmware maakt de synergy zeer service vriendelijk. Door de uitgebreide mogelijkheid om in- en uitgangen te programmeren voldoet de synergy™ aan alle eisen die men vandaag de dag aan een softstarter mag stellen.

Eenvoudig te gebruiken

Het display toont alle meldingen volledig en in 14 verschillende talen. Het gebruik van grafische en schematische afbeeldingen geeft hierdoor snel inzicht. Gedetailleerde data logging is standaard en een beschikbare USB aansluiting maakt het mogelijk configuraties te uploaden en te downloaden maar ook te e-mailen.

iERS – Energie Besparing

Omdat motoren vaak draaien onder de 50% van hun capaciteit bij vollast, kan de iERS functie een wezenlijke besparing in het energieverbruik opleveren.

Hoe werkt het?

Fairford’s energiebesparende systeem werkt door de reductie van ijzerverliezen in een motor die niet vol belast wordt. De energiebesparing hangt af van een aantal factoren. Ook spelen het rendement van de motor en de belasting een rol. iERS is een technologie die de spanning, stroom en power-factor tijdens de start van een motor monitort. De verkregen informatie wordt gebruikt om er voor te zorgen dat de motor met een hoge efficiëntie loopt tijdens alle belastingniveaus. iERS monitort continu de power factor en herkent wanneer de motor lichter wordt belast en past direct de spanning en stroom op de motor aan om aan te sluiten op de aanwezige belasting. Dit verhoogt niet alleen de partiële belastings-powerfactor, maar vermindert het energieverbruik in kW. Indien de motor weer volledig wordt belast en de power factor toeneemt, dan zal de iERS functie zichzelf “bijpassen” om tijdens alle belastingsituaties het meest optimale rendement te behalen.

PFE softstarters

Indien men de voorkeur geeft aan de instelling van de softstarters via potentiometers biedt Fairford de serie PFE. Het vermogensbereik van de serie is 1.1kW tot en met 22kW bij een aansluitspanning van 230V tot en met 460V 3 fasen. De starttijd kan worden ingesteld tussen de 1-30 sec. Ook de stoptijd kan tot 30 seconden worden ingesteld.

In het oog vallende eigenschappen van deze serie zijn:

 • Interne bypass; Zodra de aanloop is gerealiseerd wordt de elektronica overbrugd en treden er geen warmte verliezen meer op. Hierdoor kan de schakelkast kleiner blijven hetgeen ook weer kosten besparend is.
 • Overstroombeveiliging; De overstroombeveiliging beschermt de softstarter indien deze buiten de specificaties wordt belast.
 • Slechts 45 mm breed (Grootte 1); De softstarters hebben de zelfde breedte als gebruikelijk schakelmateriaal.
 • DIN-rail montage; Maakt een snelle montage mogelijk.
 • Geschikt voor 1 en 3 fasen motoren; De softstarter kunnen zowel worden gebruikt met 1 fase als 3 fasen motoren. De aanpassing gebeurt middels een jumper.

Afhankelijk van de inschakelklasse bedragen het standaard aantal starts en stops per uur 5 maal in klasse 10 en 10 maal in klasse 2. Door toepassing van een koelventilator kunnen het aantal starts en stops worden verhoogd naar 30 maal in klasse 10 en 60 maal in klasse 2.

Alle Fairford sofstarters zijn gunstig geprijsd en zeer snel in bedrijf te stellen. Weer een “easy to use” product uit de UK bij Hiflex.

Klik hier voor de Fairford productselector.

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op