Bel mij

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.


Construction Product Regulation (CPR)

27-10-2017

 

Wat is CPR ?
Het is al uitgebreid in de media geweest en zal je vast niet ontgaan zijn: de overgangsregeling van de EN 50575 / NEN8012 is inmiddels voorbij, waardoor vanaf 1 juli 2017 ook kabels moeten voldoen aan de CPR.

De Construction Products Regulation (CPR) is een Europese verordening voor bouwproducten. Het doel van de Europese Unie is om met CPR betrouwbare en uniforme informatie te bieden met betrekking tot bouwproducten. Vanuit de CPR worden er voor kabels eisen gesteld met betrekking tot het brandgedrag. De kabels worden binnen CPR in verschillende brandklassen geclassificeerd, te weten Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca en Fca (zie onderstaande tabel).

Is CPR verplicht?
Vanaf 1 juli 2017 geldt een verplichte toepassing van CPR afhankelijk van de gebruiksfunctie volgens het bouwbesluit.

NEN 8012
In Nederland geldt de NEN 8012, deze is van toepassing op glasvezel- en elektrische leidingen.

Declaration of Performance (DoP)
Iedere kabel die voldoet aan de CPR, heeft een zogenaamde DoP verklaring (Declaration of Performance). Dit is een document waarop de brandeigenschappen van een kabel zijn vermeld. Al deze eigenschappen zijn getest door een gecertificeerd keuringsinstituut. De DoP verklaringen van de door ons geleverde CPR kabels zijn op aanvraag beschikbaar.

Wat betekent dit voor de installateur?
Als installateur dien je vanaf 1 juli 2017 de NEN8012 te volgen bij het gebruik van kabels in gebouwen.Voorbeeld :
Bij de meeste nieuwbouwwoningen dient brandklasse E aangehouden te worden (strikt genomen: bij woonfunctie niet in een woongebouw, niet voor zorg, onder de ≤500m² en ≤500 gelijktijdig bedreigde mensen. Waarbij gevolgschade of afbreukrisco niet van belang is, leidingen niet brandvrij, en niet in bundels gelegd zijn.)

De NEN 8012 geeft aan welke kabel, in welke situatie gebruikt moet worden.

Veelgestelde vragen
Brancheorganisatie FEDET heeft de meest gestelde vragen op een rij gezet. Bekijk hier het overzicht.

shutterstock_105322154

Geïnteresseerd?

Neem contact op